Józef Mioduszewski, wiceprezes podlaskiego PSL:
Objęcie tajemnicą miejsca skupu żywca to jakaś kompletna bzdura! Oczywiście można nie ujawniać informacji na temat tego, ile jest rezerw państwowych lub gdzie są przechowywane. Ale miejsce skupu?! Przecież rolnicy muszą wiedzieć, gdzie sprzedać żywiec! Moim zdaniem to jakieś zupełnie nieudane zagranie.
Mamy w Polsce tzw. świńską górkę. Wieprzowiny jest dużo, więc skupy płacą za nią niewiele: w naszym województwie około 3 zł za kilogram żywca. Aby pomóc rolnikom, minister rolnictwa Andrzej Lepper obiecał uruchomienie skupu żywca na uzupełnienie państwowych rezerw (zwykłe skupy interwencyjne są zakazane przez Unię Europejską). Przekazał na ten cel Ministerstwu Gospodarki około 120 mln zł i skup ruszył.
- Ale do naszego województwa chyba w ogóle nie doszedł - zastanawia się Tomasz Gietek, prezes Podlaskiej Izby Rolniczej.
Doszedł. Jest nim objęta cała polska Ściana Wschodnia.
- Od góry do dołu, przynajmniej w trzech miejscach wschodniej Polski duże zakłady skupują półtusze wieprzowe na nasze potrzeby - informuje Piotr Kruk, rzecznik prasowy Agencji Rezerw Materiałowych z Warszawy. Ale które to zakłady, do kiedy potrwa skup - tego od rzecznika dowiedzieć się już nie można.
- Proszę mnie zrozumieć, obowiązują mnie przepisy, które mówią o tym, że to są informacje niejawne i ja nie mogę ich rozpowszechniać - tłumaczy Kruk. - Jeśli więc zadzwoni do mnie rolnik i zapyta, gdzie prowadzony jest skup, to ja mu tego wprost powiedzieć nie mogę.
Okazuje się bowiem, że to, co dotyczy tego skupu świń, jest tajne! Dlatego, że półtusze wieprzowe należeć będą do rezerw państwowych, a informacje o rezerwach są tajne. Z przepisów można wyczytać, że ich rozpowszechnienie (czyli ujawnienie rolnikom, kto skupuje żywiec) mogłoby zagrażać... bezpieczeństwu i podstawowym interesom Rzeczpospolitej Polskiej.
- Już sam przetarg na wyłonienie zakładów, które będą prowadzić ten skup, był niejawny i zamknięty - podkreśla rzecznik agencji. - Niestety, takie są przepisy. Rozumiem, że budzi to pewne zdziwienie, sam mówię o tym z pewnym przekąsem, ale cóż...
Jak więc rolnicy mają ustalić, kto skupuje żywiec? Jak dowiedzieć się, kto daje najlepszą cenę?
- Najlepiej niech dzwonią po dużych zakładach mięsnych i pytają - radzi Kruk.
Ale zakłady również milczą! Przedstawiciel PMB SA, jednego z największych zakładów mięsnych w woj. podlaskim, pytany przez nas o skup, powołał się na klauzulę tajności i... odmówił udzielenia informacji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?