Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Okroszka (chłodnik rosyjski)

(pb)
Okroszka to rosyjska wersja chłodniku
Okroszka to rosyjska wersja chłodniku Wikipedia
Choć jest to potrawa rodem z Rosji, to całkiem nieźle (w nieco zmienionych wersjach) zadomowiła się też w naszym menu. Okroszka rewelacyjnie sprawdza się w upalne dni.

Składniki: 800 ml (dwa pojemniki) zsiadłego mleka, małe opakowanie śmietany 18-tki, pęczek kopru, sześć rzodkiewek, jeden ogórek wężowy lub trzy gruntowe, siedem piórek szczypioru, dwa ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, dwa, trzy jajka, sól do smaku.

Wykonanie: Mleko wymieszać ze śmietaną, wymieszać trzepaczką, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórek obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Szczypior i koper poszatkować, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sok z cytryny, doprawić solą do smaku. Jajka ugotować na twardo. Podawać wychłodzony z połówkami jajek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna