Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarator (chłodnik bułgarski)

(pb)
Jedna z wersji taratora
Jedna z wersji taratora Wikipedia
Jogurt w Bułgarii to napój popularny dużo bardziej niż w Polsce. Na jego bazie sporządza się smakowity chłodnik zwany such tarator.

Składniki: 400 ml jogurtu, większy ogórek wężowy (lub kilka gruntowych), pół szklanki orzechów włoskich, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, łyżka oliwy z oliwek, sól, ewentualnie sok z ćwiartki cytryny.

Wykonanie: Ogórek obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, dodać obrane i posiekane orzechy włoskie, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. W naczyniu spienić jogurt trzepaczką. Dodać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do "przegryzienia" do lodówki przynajmniej na kwadrans.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna