Składniki: 300 ml gęstego jogurtu (typu greckiego), 300 ml maślanki, korzeń imbiru (ok. 2 cm), pęczek mięty, pęczek kolnedry (można zastąpić pietruszką), dwie zielone papryczki chilli, łyżeczka kminu rzymskiego, 1 cebula.
Wykonanie: Kmin uprażyć na patelni przez ok. 30 sekund, zmiażdżyć w moździerzu. Do malaksera wrzucić listki mięty, kolendry, obrany imbir, chilli pozbawione gniazd nasiennych i kmin (zostawić szczyptę dla dekoracji). Zemleć na jednolitą masę. Dolać jogurt i maślankę. Jeszcze raz zemleć. Cebulę przekroić na pół i pociąć na plasterki. Dodać do chłodniku. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?