Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Churri (chłodnik indyjski albo chutney)

(pb)
Mięta to jeden ze składników churri
Mięta to jeden ze składników churri
Od klasycznych chłodzonych zup mlecznych różni się zestawem przypraw, czyli tym, co jest wyznacznikiem kuchni Indii. Oczywiście bez imbiru się nie obejdzie.

Składniki: 300 ml gęstego jogurtu (typu greckiego), 300 ml maślanki, korzeń imbiru (ok. 2 cm), pęczek mięty, pęczek kolnedry (można zastąpić pietruszką), dwie zielone papryczki chilli, łyżeczka kminu rzymskiego, 1 cebula.

Wykonanie: Kmin uprażyć na patelni przez ok. 30 sekund, zmiażdżyć w moździerzu. Do malaksera wrzucić listki mięty, kolendry, obrany imbir, chilli pozbawione gniazd nasiennych i kmin (zostawić szczyptę dla dekoracji). Zemleć na jednolitą masę. Dolać jogurt i maślankę. Jeszcze raz zemleć. Cebulę przekroić na pół i pociąć na plasterki. Dodać do chłodniku. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna