Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gazpacho (hiszpański chłodnik pomidorowy)

(pb)
Oprócz doznań smakowych gazpacho ma jeszcze jedną zaletę - nieźle wygląda
Oprócz doznań smakowych gazpacho ma jeszcze jedną zaletę - nieźle wygląda
Prosta potrawa z hiszpańskiej kuchni weszła już dawno do światowego elementarza kulinarnego. Jak każdy chłodnik - nie wymaga zbytnich zabiegów podczas przygotowań, a zapewnia niezwykłe doznania podniebieniu.

Składniki: Pięć średnich soczystych pomidorów, jedna papryka zielona, jedna papryka czerwona, jeden ogórek, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu z białego wina, sól, pieprz, dwie łyżki świeżych ziół (bazylia, tymianek), ewentualnie: ostry sos paprykowy lub tabasco, czerwona cebula.

Wykonanie: Pomidory naciąć, włożyć do wrzątku na 20 sekund, obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Papryki pozbawić komór nasiennych, pokroić w kostkę. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Odłożyć 1/3 papryki, ogórka i pomidorów, resztę warzyw (oraz pokrojony czosnek) wrzucić do malaksera z zmiksować. Dodać ocet, oliwę, pastę paprykową, dorzucić skrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Podawać z czosnkowymi grzankami z białego pieczywa, ewentulanie z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna