Składniki: Pięć średnich soczystych pomidorów, jedna papryka zielona, jedna papryka czerwona, jeden ogórek, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu z białego wina, sól, pieprz, dwie łyżki świeżych ziół (bazylia, tymianek), ewentualnie: ostry sos paprykowy lub tabasco, czerwona cebula.
Wykonanie: Pomidory naciąć, włożyć do wrzątku na 20 sekund, obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Papryki pozbawić komór nasiennych, pokroić w kostkę. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Odłożyć 1/3 papryki, ogórka i pomidorów, resztę warzyw (oraz pokrojony czosnek) wrzucić do malaksera z zmiksować. Dodać ocet, oliwę, pastę paprykową, dorzucić skrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Podawać z czosnkowymi grzankami z białego pieczywa, ewentulanie z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?