Okrasa gotował w Mońkach i Goniądzu (wideo, zdjęcia)

Dodano: 8 października 2008, 19:41 Autor:

Mońki, Goniądz. Karol Okrasa, w rewanżu za ciepłe przyjęcie na Święcie Ziemniaka, zajął się promocją Moniek. Efektownie i za darmo.
Oryginalny przepis na "babkę ziemniaczaną z okrasą” ze skwarek podała Karolowi Okrasie Jadwiga Dębowska (w tle) i razem przygotowali specjalność znaną w okolicach Moniek

Oryginalny przepis na "babkę ziemniaczaną z okrasą” ze skwarek podała Karolowi Okrasie Jadwiga Dębowska (w tle) i razem przygotowali specjalność znaną w okolicach Moniek (fot. K. Radzajewski)

Gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych zakochała się w Mońkach i Biebrzy. Sprawiła to babka ziemniaczana i urok dzikich mokradeł.

Zaledwie miesiąc po bytności Okrasy na monieckim Święcie Ziemniaka, on i jego ekipa znów przyjechali do Moniek. To będzie nowa odsłona Karola Okrasy, który pojawi się niebawem w telewizyjnym okienku z nową plenerową serią swoich programów kulinarnych. Premierowe odcinki są już gotowe, powstały nad Biebrzą i pod Mońkami.

- Będę tu wracał, bo nigdzie nie spotkałem się z taką życzliwością i gościnnością. I ta Biebrza! Zakochałem się w tej dzikiej rzece, w bezkresie bagien. To także sentyment do tych stron, bo urodziłem się na "kresach” w Białej Podlaskiej - mówił Karol podczas gotowania.

Okrasa ma dar zjednywania ludzi swoją życzliwością i werwą.

- Jeśli można o kimś mówić, że jest przyjacielem Moniek, to Karol już takim jest, serdecznym - stwierdził Krzysztof Falkowski z Fundacji Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Fundacja była organizatorem ziemniaczanej fety, która odbyła się w końcu sierpnia. To był pomysł na promocję Ziemi Monieckiej.

- Skuteczny, bo jest kontynuacja i to bez ponoszenia kosztów. Okrasa doskonale okrasza nasze przedsięwzięcie - zauważył Sławomir Moczydłowski, członek fundacji.

Tymczasem telewizyjny kucharz zajął się gotowaniem.

- To będzie mocne uderzenie. Zaczynamy od prawdziwej babki ziemniaczanej, którą zrobię na podstawie oryginalnego przepisu z tych okolic - ujawnił premierową potrawę Karol.

"Babkę z okrasą” wykonała razem z Okrasą Jadwiga Dębowska z gospodarstwa agroturystycznego "U Michała”. Babka to jej specjalność, a tym razem ujawniła przepis dla całej Polski.

Na kolejne odcinki przewidziane są biebrzańskie gałki rybne, które Okrasa gotował w goniądzkiej Karczmie Bartla wraz z szefem kuchni.

- To bardzo prosta potrawa i bardzo smaczna, tak jak i kiełbasa z ryb oraz ryby marynowane. Mieliśmy tu ryby prosto z Biebrzy, są kapitalne - opowiadał kucharz.
Na deser i na okrasę programów z Okrasą będzie wycieczka po Twierdzy Osowiec. Perłę architektury fortecznej pokazał Mirosław Worona, zwany "dobrym duchem twierdzy”.

Premierowy program pn. "Kuchnia z Okrasą” będzie można obejrzeć 15 listopada.

Zobacz film:

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 0 800 127 067

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 37427244

Napisz na Skype: dyzurny

Serwisy tematyczne

Serwisy społecznościowe

wspolczesna.pl jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.wspolczesna.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.