Cebula
Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Działa bakteriobójczo, reguluje poziom cukru we krwi, jest szczególnie polecana przy różnego rodzaju infekcjach, zwłaszcza zakażeniach dróg oddechowych oraz pasożytach układu pokarmowego i hemoroidach. Co zawiera cebula? Przede wszystkim wit. C a także sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i foliowy.
Seler
Wspomaga oczyszczanie organizmu, ułatwia trawienie, pomaga w zaparciach oraz działa moczopędnie i uspokajająco. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, witaminy z grupy B,. PP i E oraz kwas foliowy a także duże ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku.
Ziemniaki
Wbrew dość powszechnym przekonaniom, nie są tuczące, bowiem 100 g to zaledwie 84 kcal. Zawarty w nich potas wspomoże pracę mięśni, magnez ukoi nasze nerwy a żelazo zapobiegnie anemii. Ziemniaki zawierają ponadto mnóstwo witaminy C a także witaminy z grupy B, A i PP oraz wapń i fosfor.
Por
Doskonale wpływa na układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości bakteriobójcze a dzięki zawartości witaminy C, manganu, witaminy B6 i żelaza stabilizuje poziom cukru we krwi. Zawiera też witaminy A, E, potas, wapń, fosfor, magnez i kwas foliowy.
Pomidor
Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśni, wit. z grupy B koją nasze nerwy, witamina PP stabilizuje poziom cholesterolu zaś K poprawia krzepliwość krwi. Najważniejszy jest jednak zawarty w pomidorze likopen, który, będąc silnym antyutleniaczem, zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Zawarty w tym warzywie błonnik wspomaga dietę odchudzającą a wit. C i E wpływa korzystnie na stan naszej skóry. Pomidory zawierają także inne substancje odżywcze: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, wit. K, kwas nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotynę a także B1, B2, B6, i C.
Szpinak
Ma rekordową ilość żelaza (2,4 mg w 100 g), dużo wit. C oraz więcej magnezu niż czekolada. Zawarte w nim antyoksydanty (wit. E, C, beta karoten) chronią nas przed wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu organizmu. Zielone liście szpinaku są także bogate w wit. A i B2 a także mangan, wapń, fosfor, jod, sód oraz potas.
Źródło: Dziennik Wschodni:
Cebula jest bomba! I nie tylko ona
Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?