Składniki: trzy filety śledziowe solone, dwa ziemniaki (najlepiej do sałatek), jedno kwaskowe jabłko, cebula, trzy ogórki kiszone, dwa jajka, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyźka octu winnego, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: śledzie namoczyć w wodzie lub mleku na ok. 30 minut, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki obrać ze skórki, pokroić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w kostkę. Obrać i pokroić jabłko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać oliwę, ocet. Doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce, by smaki się "przegryzły".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?