Świąteczne potrawy na wynos? Firma sprzątająca? Czemu nie!

Dodano: 24 marca 2010, 7:30 Autor:

Łomża: O zamówieniach pomyśl już teraz.

Kiedyś prawdziwa gospodyni za punkt honoru stawiała sobie samodzielne przygotowanie jak najsmaczniejszych świątecznych potraw. Dziś już niemal nikt tego od nich nie wymaga. Zapracowanym paniom domu często brakuje po prostu czasu. Dlatego coraz częściej wyręczają je w tym restauracje i bary oferujące catering, a domowe porządki robi firma sprzątająca.

Święta tuż-tuż, więc zdecyduj się już

Z braku czasu nie zapomnijmy o jednym: jeśli chcemy, by firma sprzątająca wyczyściła nasz dywan, a restauracja przygotowała wielkanocne potrawy, zakręćmy się wokół tego już teraz. Niektóre bary i restauracje zamówienia przyjmują tylko do końca tego tygodnia. Do innych, np. do Retro bądź Matysiaków, można przyjść nawet krótko przed świętami.

– Jeżeli ktoś złoży zamówienie w sobotni poranek, też postaramy się je zrealizować, choć obiecać nie możemy – mówi Ewa Broź z restauracji Retro.
Warto się pospieszyć, by w Wielką Sobotę nie pozostać z daniami ze słoika i ciastem „z torebki”.

Wcześniej należy zadbać o czyszczenie dywanów, foteli, kanap czy verticali. Chętnych na takie usługi zawsze przed świętami przybywa. Krystyna Napiórkowska, właścicielka działającej od 20 lat Cristine Service, przyznaje, że na czyszczenie trzeba się u niej zapisać dwa, trzy dni wcześniej. Za wypranie 1 mkw. dywanu zapłacimy tu 8 zł, za całą kanapę, w zależności od jej gabarytów, od 70 do ok. 160 zł.

Menu na każde podniebienie

Nie każdy może sobie pozwolić na zamówienie wszystkich wielkanocnych potraw w cateringu., ale łomżyńskie firmy są w stanie zapewnić wszystko: od przystawek, przez dania ciepłe, aż do deseru. Na co najczęściej decydują się łomżyniacy?
– Biorą roladki drobiowe, ozorki w galarecie, schab pieczony w sosie grzybowym, karkówkę – wylicza Małgorzata Chojnowska, właścicielka Restauracji Małgorzata „Bar Alicja”. – Oczywiście biorą też żurek z domową kiełbasą i ciasta.

Chojnowska w tym roku proponuje także faworki mięsne splatane z polędwiczki wieprzowej, boczku i piersi z kurczaka.

Koszt jednej porcji mięsnych faworków w hurcie wynosi 6 zł. Z kolei płacąc 15 zł za 200 gramów, możemy oczarować rodzinę i świątecznych gości polędwiczkami z serem blue z Retro. Tu warto zamówić także pracochłonną roladę z kaczki z pomarańczami, dostaniemy również standardowy żurek czy faszerowane jajka. W Matysiakach możemy z kolei przebierać w pasztetach: mięsnych, drobiowych, warzywnych, jajecznych, a także skusić się na domową białą kiełbaskę po 20 zł za kg.

– Zamówienia przyjmujemy do piątku, nie tylko w Matysiakach, ale też w dawnej restauracji „Pod Łosiem” – mówi właścicielka Anna Poleszuk.
Pozostaje życzyć smacznego.

Czytaj więcej o:
  • Łomża
  • Wielkanoc
  • zamówienia
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!

Czy ŁKS awansuje do III ligi?

wyniki głosowania
Liczba głosów: 126.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 0 800 127 067

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 37427244

Napisz na Skype: dyzurny

Serwisy tematyczne

Serwisy społecznościowe

wspolczesna.pl jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.wspolczesna.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.