Jesteś tu: Strona główna Po godzinach Artykuł

Kuchenne Rewolucje. Kraków. Nieudana rewolucja Magdy Gessler

Dodano: 10 kwietnia 2011, 11:30 Autor:

Zamiast Szarotki, została Jędza. Porażka w Krakowie.

Kuchenne rewolucje. Kraków. Karczma u Jędzy miała być spełnieniem marzeń Sylwii i Bogdana. Ona - kosmetyczka, on - budowlaniec. Bez żadnego doświadczenia postanowili otworzyć restaurację na obrzeżach Krakowa. A że lubią częste wypady do Zakopanego, zamarzyli o góralskiej chacie. Wszystko robili sami. Ale ich restauracja zamiast przyciągać klientów, świeciła pustkami.

Na ratunek przybyła Magda Gessler ze swoimi "Kuchennymi rewolucjami”. Na początek zamówiła kilka serwowanych tu dań: ruskie pierogi, kaszankę po góralsku, cielęcinę z grilla, półkrwisty stek z polędwicy. Niestety, cielęcina była za mocno przypieczona, pierogi rozgotowane. Najlepsza okazała się kaszanka i polędwica.

Magda Gessler uznała też, że głównym problemem restauracji nie jest kuchnia, ale załoga, zwłaszcza jedna z kelnerek.

Szefową kuchni w restauracji była pani Jadzia, która wiele lat pracowała w kuchni w Niemczech. Dlatego Magda Gessler, aby ratować Jędzę, postanowiła zamiast kuchni góralskiej, wprowadzić u Jędzy kuchnię … austriacką i zmienić nazwę na Szarotkę.

Taka zmiana niezbyt przypadła do gustu właścicielom, ale postanowili spróbować. Wnętrza lokalu przybrały bardziej austriacki wygląd, a kucharze przygotowali austriacki poczęstunek na początek nowej drogi.

Knedle, bulion po austriacku z naleśnikiem, pieczeń wieprzowa, sznycle – wyszły rewelacyjnie. Głównie za sprawą pani Jadzi. Goście byli zachwyceni, zapowiadali, że przyjdą tu ponownie.

Właściciele też optymistycznie zaczęli spoglądać w przyszłość.

Jednak gdy trzy miesiące później Magda Gessler przyjechała do Szarotki, zastała…. Jędzę. W karcie dań nie było tych austriackich, chociaż kuchnia zaserwowała je pani Magdzie. Ale daleko im było do kuchni austriackiej. Przypalony gulasz, sznycel smażony na oleju zamiast na maśle. Nic dziwnego, okazało się, że pani Jadzia nie pracuje już w kuchni…

- Macie ciołka, nie kucharza - podsumowała Magda Gessler. - To nie austriacka kuchnia. To jest kuchnia u Jędzy i ta Jędza was załatwiła. Ja się pod tym nie podpisuję.

Czytaj więcej o:
  • Gessler
  • Kraków
  • Kuchenne
  • Kuchenne Rewolucje
  • Kuchenne rewolucje Kraków
  • Magda
  • Magda Gessler
  • program
  • rewolucje
  • TVN
Przeczytaj kolejny artykułzamknij okno X

Filipińczyk i młody skrzypek w finale "Must Be The Music"

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 0 800 127 067

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 37427244

Napisz na Skype: dyzurny

Serwisy społecznościowe

wspolczesna.pl jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.wspolczesna.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.