Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny stół na zamówienie. Za gotowe śniadanie dla czterech osób zapłacimy od 60 do 250 zł.

Izabela. Krzewska współpraca: kpb, PCh, hel, stef
Szefowa kuchni, Halina Muszyńska prezentuje mazurka i kaczkę w pomarańczach, które będą oferowane na kiermaszu w restauracji Centrum Astoria w Białymstoku
Szefowa kuchni, Halina Muszyńska prezentuje mazurka i kaczkę w pomarańczach, które będą oferowane na kiermaszu w restauracji Centrum Astoria w Białymstoku W. Wojtkielewicz
Zimny pot oblewa Cię na myśl o pucowaniu mieszkania na święta?

Do tego jeszcze gotowanie, no i malowanie pisanek. Na pomoc zapracowanym paniom domu i kulinarnym amatorom wychodzą sklepy oraz restauracje. Można zamówić gotowe dania. Za świąteczne śniadanie dla czterech osób zapłacić trzeba od 60 zł do 250 zł. W tym tygodniu odbędą się też wielkanocne kiermasze.

Jak "u mamy" i luksusowo

To tradycja, do której po kilku latach wróciła PSS "Społem" Białystok. I jak, pokazały doświadczenia bożonarodzeniowe, odpowiedź na potrzeby ludzi.
- Nasi klienci to zarówno osoby młode, które z powodu pracy zawodowej nie mają czasu na samodzielne przygotowanie pracochłonnych dań, jak i starsze, które wolą kupić gotowe i sprawdzone potrawy - mówi Joanna Biała.

Kiermasz wielkanocnych wyrobów odbędzie się 18 kwietnia w Restauracji Centrum Astoria w Białymstoku. A na nim m.in.: kaczka pieczona z jabłkami za 50 zł/kg, ryby faszerowane (od 37 zł/kg), mazurki i serniki (15-25 zł/kg). Dziś zbierane są ostatnie zamówienia na śniadanie wielkanocne. Zestaw dla czterech osób to koszt ok. 60 zł. W skład wchodzi np. rolada z kaczki, schab ze śliwką, klops, wędzona kiełbasa, czy babka wielkanocna.
17 i 18 kwietnia kiermasze odbędą się w sklepach PHU Market w Białymstoku. Choć zakupy zrobimy tam jeszcze w sobotę, w te dni dostępny będzie pełen asortyment garmażerki, wędlin i ciast. Wtym: galarety, karkówki, indyk z warzywami, żurek, sałatki własnej produkcji.

- Ofertę przygotowujemy na kieszeń przeciętnego Kowalskiego i bardziej wykwintnego klienta. Mamy np. pasztety w cenie od 11 do 40 zł, zwykłe drobiowe i wykwintne, z dziczyzn. - mówi Lilia Malewicka z PHUMarket.

Cena zależy od apetytu

Restauracje w Suwałkach będą przyjmowały zamówienia na zestawy świąteczne najpóźniej do wtorku. Jan Sztukowski, dyrektor hotelu Logos (Dom Nauczyciela) przy ul. Kościuszki, zapewnia jednak, że spóźnialscy na pewno nie wyjdą z restauracji z pustymi rękoma. A zamówić w Logos można m.in. kaczkę z jabłkami, pasztet z dziczyzny z żurawiną, schab nadziewany musem chrzanowym, żurek z białą kiełbasą, czy półmisek jaj faszerowanych kawiorem, łososiem, szynką i pieczarkami. Potrawy będą do odebrania w sobotę. Ceny zależą od rodzaju i liczby półmisków. Zestaw na cztery osoby, to wydatek kilkudziesięciu złotych.

W augustowskim Albatrosie zamówienia przyjmowane są do dziś. Pracownicy restauracji polecają kaczkę z jabłkami, czy leśny zawijaniec. Za 4-osobowy zestaw trzeba zapłacić ok. 100 zł. W sklepach augustowskiego "Społem" do 16 kwietnia można składać zamówienia na wielkanocny koszyk. Zestaw na 6 osób kosztuje 135 zł.

To święta dla mięsożerców

Na Wielkanoc tylko nieliczne ełckie restauracje przygotowały dla swoich klientów świąteczną ofertę. Zamówienia można składać m.in. w Stołówce Ełczanka.
- W menu mamy 12 potraw na ciepło i na zimno, m.in. żurek, flaczki, mięsne pieczenie czy pasztety. Każdy z klientów może dowolnie skomponować sobie świąteczny koszyk - mówi Magda Prostko, właścicielka Ełczanki.

Zamówienia możemy składać jeszcze do środy. Jeśli zamówimy wszystkie potrawy, zapłacimy 240 zł. Taki zestaw powinien wystarczyć dla 4-osobowej rodziny.
Kosze z regionalnymi specjałami możemy zamawiać również m.in. w Gospodzie pod Czarnym Łabędziem w Rydzewie.

Żurek i jaja obowiązkowe

- Warto się pospieszyć z zamówieniami, bo przyjmowane są one do poniedziałku, najpóźniej do wtorku - apeluje Anna Rogińska z łomżyńskiej Restauracji Retro. Oferuje ona m.in. kaczkę w pomarańczach w cenie 35 zł za kg. - Najczęściej zamawiane na święta są też: pieczona karkówka, szynka, schab (30-40 zł za kg) oraz ciasta: szarlotki, serniki, mazurki (od 30 zł za kg).

Marek Gruszfeld, szef kuchni w Restauracji na Farnej w Łomży, dodaje, że największą popularnością cieszą się żurek i barszcz biały. Litr zupy to ok. 4 porcji i kosztuje ok. 20 zł
- Łomżanie chętnie też zamawiają szynkę w galarecie lub ozorki w galarecie. Ja sobie bez tych dań świąt nie wyobrażam - podkreśla Gruszfeld. Tu porcja dania ok. 150 g kosztuje 6 zł.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć jaj. Farna serwuje je faszerowane pastami: serową, łososiową czy brokułową.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna