Nazywa się Sarkis Sako Chichian. Pochodzi z Armenii - z Erewania. Jeżeli wierzyć temu, co podają źródła historyczne, jego rodzinne miasto jest o 29 lat starsze od Rzymu. Od najmłodszych lat poznawał smaki związane z tradycją kuchni starożytnej Azji, bo właśnie z nią związana jest kuchnia ormiańska.
Z Kijowa do Polski
Po raz pierwszy Sako przyjechał do Polski w 1990 roku. Miały to być odwiedziny u znajomych. Wizyta przedłużyła się do 1999 roku.
- Potem wyjechałem do Kijowa. Mieszkałem na Ukrainie 14 lat. Wspólnie z żoną prowadziliśmy restaurację w Kijowie - powiedział Sako.
Trzy miesiące temu trafił do Sokółki. Zaprosili go Jolanta i Krzysztof Matczakowie, właściciele miejscowego pubu. Od tamtego czasu Sako serwuje swoje popisowe dania dla bywalców tego miejsca.
Tajemnica przypraw
Kulinarne umiejętności Ormianina można było ocenić podczas imprezy "Wielkie Grillowanie z Kurczakiem - najlepszym smakiem", która w minioną niedzielę odbyła się nad sokólskim zalewem.
- Przygotuję sześć dań. Wszystkie z mięsa drobiowego - zapowiedział Sarkis.
Warsztatem pracy kucharza rodem z Armenii był opalany węglem drzewnym grill kaukaski zwany mangałem.
Dwa dni wcześniej Sako zamarynował część drobiowych porcji. Użył do tego wyłącznie przypraw przywiezionych z Armenii.
- Innych przypraw nie używam - zapewnił kucharz.
Sako poczęstował uczestników imprezy m.in. grillowanymi skrzydełkami i lulakebabem.
Sokółczanie chcieli wiedzieć, jak trzeba przyrządzać mięso drobiowe, żeby było ono równie aromatyczne i smaczne, jak te serwowane przez Sako.
- Musicie bardzo pilnować tego, co dzieje się na grillu. Mięso trzeba często przewracać. Wtedy otrzymamy wyjątkowo soczyste danie. Oczywiście, trzeba też używać dobrych przypraw. Najlepiej ormiańskich - poradził kucharz.
Sos do smaku
Drobiowe dania Sako podawał razem z sosem adżykiem. Przyrządza się go na bazie pieczonych bakłażanów. Całości smaku dopełniał lawasz, czyli chleb ormiański.
"Wielkie Grillowanie..." w Sokółce zorganizowane zostało przez Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza w Warszawie. Współorganizatorem imprezy byli: burmistrz Sokółki, Sokólski Ośrodek Kultury oraz OSiR. Imprezę sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Więcej o "Grillowaniu" w dzisiejszym AGRO.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?