Były rarytasy kulinarne z Polski i Litwy, konkursy z serem korycińskim w roli głównej oraz prezentacje wokalne i taneczne. Zawiodła tylko pogoda. W niedzielę nad zalewem w Korycinie odbył się Festiwal Smaków Pogranicza.
Polscy producenci oferują produkty najwyższej jakości. W tej grupie są też wytwórcy serów korycińskich.
Marcin Bielec
przewodniczący Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego
- Chcemy, żeby korycińska gmina kojarzyła się z dobrym i zdrowym jedzeniem. Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu - stwierdziła Beata Matyskiel, dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki w Korycinie.
Festiwal Smaków zorganizowano po raz pierwszy. Uczestniczyli w nim wystawcy z Polski i Litwy.
- Ta impreza to dowód, że smaki nie mają granic - powiedział Mirosław Lech, wójt Korycina.
W trakcie festiwalu rozegrano kilka konkursów. Wśród nich był m.in. konkurs na najsmaczniejszą potrawę z serem korycińskim. Bezkonkurencyjna okazała się rolada serowa z szynką i jajkiem przygotowana przez Agnieszkę Gremzę z Szumowa koło Korycina. Drugie miejsce zajęły oczka serowe w galarecie Sylwii Nietupskiej z podkorycińskiej wsi Gorszczyzna. Trzecia lokata przypadła w udziale Agnieszce Bielec z Aulakowszczyzny koło Korycina za roladę serową.
- Na rynku najlepiej sprzedają się sery świeże, chociaż coraz więcej osób zaczyna doceniać smak serów dojrzałych, które mają co najmniej półtorej miesiąca. Klienci przekonali się już, że polscy producenci oferują produkty najwyższej jakości - powiedział Marcin Bielec, przewodniczący Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego.
Więcej na temat Festiwalu Smaków - we wtorek w "Agro".
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?