Bardzo mi się podoba wspólne gotowanie i że wszystkiego możemy spróbować - opowiadała wesoło Madzia Jamiołkowska, dzielny przedszkolak z białostockiego Przedszkola Samorządowego nr 27.
- Sami lepiliśmy pierogi palcami i widelcem - pokazywał zadowolony Dawid Piątkowski. - Są pyszne.
- A mnie najbardziej smakują koktajle mleczne z jabłkami, bananami i truskawkami - dodawał jego kolega Adrian Truchel.
Dawid razem z kolegami z przedszkola nr 27 przyrządzał wczoraj różne przysmaki w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Technicznych. Na pomysł takich zajęć wpadli sami uczniowie tej placówki. Dla nich to jeden ze sposobów spędzenia zimowych ferii.
- Praca z dziećmi jest bardzo przyjemna, mamy z tego dużo radości - mówiła Sylwia Żyndul, jedna z uczennic Zespołu Szkół Technicznych.
- Chodziło nam o to, by poprzez takie zajęcia wpajać dzieciom od najmłodszych lat zdrowe nawyki żywieniowe - mówiła Agnieszka Januszkiewicz, nauczycielka z pracowni gastronomicznej ZST. - A także uczyć ich tego, że warto wspólnie przygotowywać i jadać posiłki. Te zajęcia łączyły przyjemne z pożytecznym.
Z tego rodzaju zajęć bardzo zadowolone były też opiekunki maluchów.
- To świetny pomysł - mówiła Mirosława Tichoniuk, nauczycielka z Przedszkola Samorządowego nr 27. - To uzupełnienie realizowanego w naszej placówce programu zdrowotnego dotyczącego żywienia.
Z powodu tego, ile maluchy zjadły w ZST, obiad w przedszkolu tego dnia został przesunięty na późniejszą godzinę.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?