Jest potrawą, która od dawien dawna króluje w kuchni romskiej. Podstawowy składnik ten zupy to mięso z wiejskiej kury. Ponieważ przyrządza się ją w kociołku, stąd nazwa - cygański kociołek.
Kilka dni temu ta oryginalna potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rejestracja wymagała czasu i sporządzenia dokładnej dokumentacji. Podjęło się tego Stowarzyszenie "Dziedzictwo Kulturowe Igrył". Działa ono w podsokólskiej wsi Igryły, gdzie mieszka sporo osób mających romskie korzenie.
- Od czerwca do października 2014 roku realizowaliśmy projekt "Z Romami nam pod drodze - romskie jadło i muzyka, to co w duszy nam gra". Otrzymał on dofinansowanie z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich - poinformował Wojciech Januszkiewicz, prezes Stowarzyszenia "Dziedzictwo Kulturowe Igrył". W ramach projektu zorganizowano m.in. warsztaty kulinarne.
- Wywiady z najstarszymi mieszkańcami naszej wsi oraz z Romami z Podlasia przeprowadziła w ramach wolontariatu Elżbieta Jakimik. Dzięki zgromadzonym materiałom udokumentowaliśmy wieloletnią tradycję tej potrawy, co było niezbędne przy jej rejestracji - dodał Wojciech Januszkiewicz.
Kociołek cygański można spróbować m.in. na letnich festynach w Igryłach.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?