Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego. Będzie smakowicie przez cały rok

Magdalena Hirsztritt [email protected]
Święto Miodu odbędzie się w Ełku 10 października
Święto Miodu odbędzie się w Ełku 10 października M. Hirsztritt
Piętnaście kulinarnych imprez regionalnych czeka mieszkańców Warmii i Mazur w tym roku. Zaczynamy w Olsztynie Festiwalem Dziedzictwa Kulinarnego, na mapie "smacznych wydarzeń" znajdą się także mazurskie miasta.

Z roku na rok przybywa smakoszy i wielbicieli smakoszy tradycyjnej kuchni i żywności wyrabianej na miejscu.

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego zaakceptował przed kilku dniami tegoroczny cykl wydarzeń wchodzących w skład "Kalendarza kulinarnych imprez regionalnych". - Zostaną uzupełnione kiermaszami żywności naturalnej, co daje możliwość wypromowania walorów tradycyjnej i naturalnej żywności wysokiej jakości - informują urzędnicy marszałka.

W tym roku mieszkańców regionu czeka piętnaście takich wydarzeń. Ich celem jest promowanie produktów i żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, ochrona regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz promocja zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych.

- Bardzo lubię oglądać programy kulinarne w telewizji i co roku biorę udział w imprezach kulinarnych w Ełku. Zawsze są na nich ciekawe pokazy, na których można się sporo dowiedzieć i nauczyć. Raz wzięłam nawet udział w konkursie na najlepsze ciasto. Niestety nic nie wygrałam, ale były emocje i dobra zabawa - mówi Krystyna Szabłowska z Ełku.

Cykl rozpocznie się 30 maja w Olsztynie Festiwalem Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w naszym regionie należy obecnie już 155 restauracji, gospodarstw, zajazdów, ośrodków i innych firm. Oferują one turystom i konsumentom regionalne produkty spożywcze najwyższej jakości.

Ostatnimi z imprez będą konkursy Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy. Odbędą się w Elblągu, Szczytnie i Ełku, a finał w Olsztynie. Konkurs ten odbywa się już od dziesięciu lat, a jego celem jest zebranie unikatowych przepisów z terenów wiejskich. Wśród zwycięskich produktów i potraw znalazły się m.in.: boczek wędzony po mazursku, flaczki z lina z grzybami, wątróbki z pstrąga, kompot z ulęgałek, lody śmietankowo-miodowe, czy pieczona pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą.

Złoealizujemy tej inwestycji.

Jarosław Siekierko
burmistrz Wysokiego Mazowieckiego

Imprezy na Warmii i Mazurach

30 maja - Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla w Olsztynie

11 lipca - Święto Ryby - Iława

12 lipca - Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego - Nidzica

18 lipca - Festiwal Klusek i Makaronu - Kurzętnik

2 sierpnia - Festiwal Pogranicza Kartaczewo - Gołdap

15 sierpnia - Święto Ziół - Olsztynek

23 sierpnia - Smak Warmii, Mazur i Powiśla - Lidzbark Warmiński

5 września - Festiwal Runa Leśnego - Pisz

27 września - Mazurski Dzień Ziemniaka - Kraplewo

3-4 października - Hubertus Arena - Ostróda

10 października - Święto Miodu - Ełk

Konkurs Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - Elbląg - 7 listopada, Szczytno - 21 listopada, Ełk - 28 listopada, Olsztyn - 5 grudnia

Czytaj e-wydanie »

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna