Prócz strefy pierwszej - czerwonej, drugiej - żółtej, pojawi się zielona, która obejmie cztery gminy pow. sokólskiego (Krynki, Kuźnica, Sokółka i Szudziałowo) oraz dwie pow. białostockiego (Gródek i Michałowo).
Jak tłumaczy Mirosław Czech, wojewódzki inspektor weterynaryjny, to miejsca, gdzie pojawiły się przypadki ASF u dzików (w kraju odnotowano ich 54). Producentów wieprzowiny ze strefy zielonej obowiązują bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące wywozu świń poza obszar zagrożenia (tylko do wyznaczonej w tym celu rzeźni) oraz uboju (w wyznaczonym terminie, w oddzielnym cyklu ubojowym). Mięsa świń z trzeciej strefy nie będzie można eksportować.
- Dla nas to dramat - nie kryje Bożena Jelska-Jarosz z Podlaskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. - Nie mamy gdzie sprzedać świń, ani ich ubić. Efekt jest taki, że coraz więcej gospodarstw wygasza produkcję.
Przepisy dla zielonej strefy zaczną obowiązywać od 29 kwietnia.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?