Peklowanie mięsa w domu
Zobacz, jak peklować mięso! Masz już dość sklepowych wędlin faszerowanych chemią? Zamieniających się w pełzające cudactwa po dwóch dniach w lodówce? Słonych...
Curry w roli głównej
Tę mieszankę przypraw przywieźli z Indii Brytyjczycy w XVIII wieku. Żółty, czerwony lub brązowawy proszek ma charakterystyczny zapach i smak nie do podrobienia....
Z łososiem w roli głównej
Idealnie nadaje się do sałatek, choć sam też może być przekąską. W połączeniu z koperkiem i gotowanymi jajkami wypada znakomicie. Zapraszamy na sałatkę z...
Odrobina lata z piekarnika
Co prawda najlepsza papryka to ta wyhodowana latem i wczesną jesienią, to jednak i teraz warto pokusić się o przypomnienie sobie jej soczystego smaku....
Cóż to za Wielkanoc bez chrzanu
Jak przygotować chrzan na święta?
Kaczka pana prezydenta
- Zanim zostałem prezydentem, kaczkę robiłem co roku. Teraz już nie jestem taki obowiązkowy, bo często brakuje mi czasu - tłumaczy się prezydent Suwałk Józef...
Na deser: Lody i oliwa z oliwek
To się nazywa połamanie smaków. Ale wbrew pozorom smakuje... zaskakująco. Do tego deseru potrzeba tylko produktów co najmniej dobrej jakości.
Po deserze kawa po turecku
Cały jej sekret polega na obróbce cieplnej naparu. W podrzędnych (ale nie tylko) knajpach podaje się dwie łyżki mielonej kawy zalanej wrzątkiem. A to nie tak,...
Prowansalska sałatka z ziemniakami
Jak to często w kuchni bywa: proste składniki połączone ze sobą mogą przyspożyć podniebieniu nieziemskich doznań. Tak jak w przypadku tej sałatki.
Kuskus - prosty sposób na szybkie danie
Są takie kraje, i wcale ich nie mało, gdzie kasza wygrywa z ziemniakami walkowerem. W Tunezji, Libii, Maroku i Algierii podstawę obiadów stanowi kuskus....
Bigos dobry na każdą okazję
Wersji tej potrawy jest tyle, ilu kucharzy (kucharek). Uchodzi za klasyczne danie polskiej kuchni. Bigos w pewnym względzie jest też podobny do wina: im starszy...
Sałatka z rzodkiewką i kurczakiem
Niewielka liczba składników potrawy oznacza niebiańskie doznania smakowe. Ot, chociażby skromna sałatka z rzodkiewką w roli głównej.
Z fetą, czyli po grecku
To jedna z najbardziej "klasycznych" sałatek, nazywana zazwyczaj grecką, choć na Bałkanach podaje się jej różne odmiany. Jej nieodzownym elementem jest feta,...
Tzatziki - grecki sos jogurtowy
Skojarzenia z chłodnikiem są jak najbardziej na miejscu. Jednak tzatziki to przede wszystkim świetny dip. Między innymi do mięs.
Sałatka z awokado i serem pleśniowym
Awokado rodem z Ameryki Łacińskiej robi karierę nad Wisłą. W naszych spożywczych można je dostać bez większego problemu. Ale uwaga, gdy traficie na twarde...
Cudo z papryki
Z papryki można upichcić znakomitą potrawę, którą delektują się Włosi. Papryka to podstawa aromatycznej peperonaty.
Sałatka "Waldorf"
Prostą sałatkę wymyślił pod koniec XIX wieku szef kuchni topowej nowojorskiej restauracji "Waldorf-Astoria". Stąd też jej nazwa. Danie przebojem weszło do...
Tabbouleh - sałatka z kuskusem i miętą
Składnikiem decydującym o niesamowitym smaku tej sałatki jest świeża mięta. Potrawa - pochodząca z Bliskiego Wschodu - idealnie nadaje się na letnie upały, ale...
Sałatka paryska
Niby nic wielkiego - pokrojone warzywa z dodatkiem sosu, zmieszane ze sobą. Ale jak smakuje!
Sałatka klasyczna
Prawodopodobnie wymyślili ją Rosjanie, bowiem jako sałatkę rosyjską zna się ją w kilku krajach Europy Zachodniej. Jej wielka zaleta to stosunkowo niska cena i...
Potrawy na post i na święta: włoska sałatka ziemniaczana
Jak to zwykle z sałatkami bywa: zaledwie kilka składników zmieszanych w odpowiednich proporcjach sprawia, że w gębie można poczuć niebo. Tak jest też w...
Potrawy postne: Pasta serowa
Danie banalnie proste, a może urozmaicić kolację. Uwaga, osoby ze słabszym powonieniem powinny uważać z kompozycją.