Współczesna
    TV

    Współczesna TV

    Rozwiń
    Współczesna
    TV
    Zwiń

    Współczesna TV

    Współczesna TV, czyli nowa telewizja internetowa. Od poniedziałku do piątku specjalnie dla Was tworzymy ekskluzywne materiały wideo dotyczące regionu!

    Kosmiczny smak biebrzańskich specjałów

    Kosmiczny smak biebrzańskich specjałów

    (zmo)

    Gazeta Współczesna

    Aktualizacja:

    Gazeta Współczesna

    - Próbowałem kartaczy, zupy rybnej i rybnej kiełbasy Henryka Bartlewskiego. To iście kosmiczne specjały z nutką biebrzańskiej przyrody - mówił Janusz Berdowski, ekspert ONZ ds. rozwoju przemysłowego, założyciel Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji. Wczoraj Henryk Bartlewski, prezes Ośrodka Wypoczynkowo-Szkoleniowego "Bartlowizna" w Goniądzu, otrzymał certyfikat HACCP oraz tytuł "Arcymistrza dobrej praktyki gastronomicznej".
    Na uroczystość i degustację biebrzańskich specjałów przyjechali ministerialni urzędnicy, samorządowcy i przyjaciele Bartlewskiego. Najazd gości na Karczmę Bartla spowodowało przyznanie właścicielowi pensjonatu certyfikatu HACCP.
    - We współczesnym świecie liczy się zdrowie konsumentów. System HACCP został wprowadzony w celu likwidacji zagrożeń (mechanicznych, bakteryjnych itp.) w przemyśle spożywczym. Te rygorystyczne zasady były wdrażane najpierw na potrzeby NASA, to astronauci testowali najzdrowszą żywność. Bezpieczna żywność staje się standardem - wyjaśnił zasady certyfikacji Janusz Berdowski.
    Tym niemniej doświadczenia z kosmosu nie przenosi się jeszcze do domowych kuchni - certyfikacja dotyczy tylko tzw. zbiorowego żywienia i producentów żywności. System HACCP jest uznawany za najskuteczniejsze narzędzie gwarantujące, że żywność nie ulegnie skażeniu lub zanieczyszczeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta.
    - To ważne dla mojej firmy, bo pensjonat dostał certyfikat jako jeden z pierwszych na Podlasiu, zaś karczma jest jedną z pierwszych w Polsce posiadaczką tego dokumentu - powiedział nam zadowolony Bartlewski. - Do kapituły "Arcymistrza gastronomii" zgłosiłem zaś trzy potrawy. Musiały smakować, skoro cały zestaw zebrał najwyższe noty. Chylę czoła przed moimi kucharzami, którzy znają wyśmienite receptury potraw - tytuł arcymistrza jest zatem naszym wspólnym osiągnięciem.
    Kolejną miłą niespodziankę sprawił Bartlewskiemu Robert, syn karczmarza. W świetle jupiterów pojawił się wielki obraz pt. "Henryk sarmata". Wzruszony nestor rodu dziękował gościom, zaś najbardziej swojemu synowi i trójce wnucząt.
    Henryk Bartlewski jest rodowitym goniądzaninem, wrócił nad Biebrzę w połowie lat 90-tych i wybudował duży zespół pensjonatów. W 2000 r. pobudował na bagnach największą w Polsce karczmę, którą pokrył trzcinową strzechą.

    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama