Współczesna
    TV

    Współczesna TV

    Rozwiń
    Współczesna
    TV
    Zwiń

    Współczesna TV

    Współczesna TV, czyli nowa telewizja internetowa. Od poniedziałku do piątku specjalnie dla Was tworzymy ekskluzywne materiały wideo dotyczące regionu!

    Smak i zapach tradycji

    Smak i zapach tradycji

    (zmo)

    Gazeta Współczesna

    Aktualizacja:

    Gazeta Współczesna

    Andrzej Zakrzewski terminował u przedwojennych mistrzów piekarnictwa. Odziedziczył po nich umiejętności i... zakwas, którego używa do  dziś.

    Andrzej Zakrzewski terminował u przedwojennych mistrzów piekarnictwa. Odziedziczył po nich umiejętności i... zakwas, którego używa do dziś. ©K. Radzajewski

    Jeszcze do dziś niektórzy starsi białostoczanie wywożą z Moniek torby z bochenkami chleba. Pamiętają jego smak i zapach sprzed kilkudziesięciu lat. I choć nie istnieje już GS-owska piekarnia i odeszli starzy mistrzowie piekarnictwa, to dobra sława monieckiego chleba przetrwała. Tradycje piekarnicze podtrzymują dwie firmy, które zaopatrują w pieczywo wielu mieszkańców Podlasia.
    Andrzej Zakrzewski terminował u przedwojennych mistrzów piekarnictwa. Odziedziczył po nich umiejętności i... zakwas, którego używa do  dziś.

    Andrzej Zakrzewski terminował u przedwojennych mistrzów piekarnictwa. Odziedziczył po nich umiejętności i... zakwas, którego używa do dziś. ©K. Radzajewski

    Mała GS-owska piekarnia funkcjonowała do końca lat 80-tych. O jej istnieniu pamiętają już tylko starsi moniecczanie i klienci spoza tego miasta.
    Dobra sława o chlebie z Moniek wiąże się z kilkoma piekarzami, którzy przywieźli do tego miasta doświadczenie i przedwojenne receptury. Niewielka piekarnia dostarczała pieczywo tylko do okolicznych sklepów i bywało, że nadmierny popyt powodował jego brak w "spółdzielniach". Pachnące bochny rozwoził niegdyś Józef Wojtach. Moniecczanie wspominają tego utykającego wozaka, który dostarczał pieczywo do sklepów drewnianą "budą" ciągnioną przez kobyłę-starowinkę.
    - Smaczny to był chleb, bo piekli go prawdziwi przedwojenni mistrzowie. Najlepszy wychodził z rąk Obryckiego, Szwarca, Waśniewskiego, Gołębiewskiego i ich uczniów - wspomina 82-letni Aleksander Woźniel, były pracownik GS-u.
    Piekarnicze tradycje kontynuują obecnie w Mońkach firmy: "Revmod" i "Sobieski - piekarnie".
    - W końcu lat 80-tych zastanowił mnie widok dostawców pieczywa, którzy przywozili chleb i bułeczki z innych miast. Postanowiłem z dwoma kolegami zainwestować pieniądze i siły w firmę piekarniczą. Sądzę, że mało jest w Polsce spółek, które produkują nieprzerwanie swoje wyroby już 16 lat, a tak jest w naszym przypadku - mówi Janusz Czerepski, jeden z prezesów "Revmodu". - Dopracowaliśmy się własnej technologii pieczenia chleba. Nie wiążemy jej z lokalną tradycją, technologią i recepturami. Jest to nasz autorski pomysł na markę "Chleb moniecki". Cieszy się on dobrą sławą u podlaskich konsumentów - dodaje szef "Revmodu".
    Firma ma teraz dwie piekarnie w Mońkach i jedną w Białymstoku. Jej asortyment obejmuje 100 gatunków, a w tym wiele odmian pieczywa cukierniczego. Spółka zatrudnia 135 osób.
    Przyzwyczajenia konsumentów, tradycję i stare receptury szanują zaś właściciele piekarni "Sobieski". Firma powstała 13 lat temu, ma zakłady w Goniądzu, Jaświłach, zaś centralna piekarnia mieści się w byłym GS-owskim zakładzie w Mońkach. Właściciele, Andrzej Zakrzewski i Kazimierz Wilamowski, zatrudniają ponad 100 osób i też dostarczają pieczywo do sklepów w znacznej części Podlasia.
    - Przeszedłem całą piekarską drogę od ucznia do mistrza, zaś zawodu uczył mnie m.in. wspaniały fachowiec Henryk Obrycki. Do dziś w naszych dzieżach odnawiamy ten sam zakwas sprzed dziesięcioleci, który pracował na dobrą opinię o monieckim chlebie - mówi Zakrzewski. - O jego charakterystycznym smaku decydują odpowiednie proporcje mąki pszennej i żytniej. Najważniejsze jest jednak to, by poddać mąkę żytnią procesowi ukwaszania. To trwa kilkanaście godzin - zauważa piekarz-tradycjonalista.
    W biurze piekarni "Sobieski" wisi plakat z maksymą: "Bo od szacunku dla naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunku dla najbliższych, do kraju rodzinnego, do otaczającego nas świata".

    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama