Współczesna
    TV

    Współczesna TV

    Rozwiń
    Współczesna
    TV
    Zwiń

    Współczesna TV

    Współczesna TV, czyli nowa telewizja internetowa. Od poniedziałku do piątku specjalnie dla Was tworzymy ekskluzywne materiały wideo dotyczące regionu!

    Ziemniak mało profesjonalny

    Ziemniak mało profesjonalny

    (koci)

    Gazeta Współczesna

    Aktualizacja:

    Gazeta Współczesna

    Ziemniaki były drogie już jesienią. Producenci mogli uzyskać za nie około 70-80 gr/kg. Zimą ich cena nie spadła, kształtuje się na podobnym poziomie. Może dzięki temu rolnicy przestaną odwracać się od produkcji ziemniaków jadalnych, która w ostatnich latach systematycznie spada. I może w końcu zaczną inwestować w ten kierunek.
    - Produkcja ziemniaków jadalnych na Podlasiu w ostatnich latach podupada - mówi Jan Janiszewski, specjalista z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
    Jak twierdzi, przyczyniło się do tego kilka czynników. Należy zaliczyć do nich anomalie pogodowe wpływające na niższe plony. Z pewnością znaczną ilość rolników zniechęcały też niskie ceny, utrzymujące się w ostatnim czasie.
    Na Podlasiu producenci ziemniaków nie posiadają odpowiedniej bazy przechowalniczej. Nie ma tu ani jednej przechowalni ziemniaków będącej własnością rolników. A zazwyczaj jest tak, że najlepsze ceny można uzyskać w miesiącach zimowych.
    - Aby wybudować przechowalnię z prawdziwego zdarzenia, rolnicy musieliby się zorganizować, połączyć swoje siły - mówi Jan Janiszewski. - Jeśli bowiem posiada się 2-3 ha ziemniaków, nie ma to najmniejszego sensu. Koszty budowy profesjonalnej przechowalni są bardzo wysokie i przekraczają możliwości finansowe jednego producenta.
    Jedyna profesjonalna przechowalnia ziemniaków na Podlasiu mieści się w Ciechanowcu. Należy do firmy zajmującej się produkcją chipsów. Może ona pomieścić około 2 tys. ton ziemniaków. Jak mówi Jan Janiszewski, firma ta złożyła ofertę wydzierżawienia lub sprzedaży jej dla rolników. Wiadomo jednak, że przekracza to możliwości pojedynczego producenta. Ale jeśli rolnicy zorganizowaliby się w grupę...
    Zdaniem Jana Janiszewskiego, rolnicy nie powinni się obawiać tworzenia grup producenckich. Zachęca ich do tego Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Organizuje m.in. szkolenia na ten temat.
    Na razie podlascy rolnicy przechowują ziemniaki w tzw. domowych warunkach, najczęściej w piwnicach lub kopcach. Według Jana Janiszewskiego, ten drugi sposób przechowywania jest najgorszym z możliwych. Nie można bowiem wydobyć ziemniaków zimą, kiedy ich cena jest najwyższa. Część producentów posiada najpotrzebniejszy sprzęt, czyli sortownice i workownice. Nie są to urządzenia najlepszej jakości. Pomimo tego, większość ziemniaków oferowanych w podlaskich sklepach, poza hipermarketami, pochodzi właśnie z tego terenu.

    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama