Współczesna
    TV

    Współczesna TV

    Rozwiń
    Współczesna
    TV
    Zwiń

    Współczesna TV

    Współczesna TV, czyli nowa telewizja internetowa. Od poniedziałku do piątku specjalnie dla Was tworzymy ekskluzywne materiały wideo dotyczące regionu!

    Tradycyjna gouda

    Tradycyjna gouda

    (koci)

    Gazeta Współczesna

    Aktualizacja:

    Gazeta Współczesna

    Ser podlaski i gouda oraz masło ekstra produkowane przez Spółdzielnię Mleczarską "Rospuda" z Filipowa znalazły się na liście produktów tradycyjnych. Oznacza to, że wyroby te są produkowane według starych, sprawdzonych receptur - co najmniej od 25 lat. I nie ma mowy o jakimkolwiek ich udoskonalaniu. W ten sposób malutka podlaska mleczarnia zamierza wykorzystać swoje walory.
    "Rospuda" z Filipowa jest najmniejszą mleczarnią w woj. podlaskim. Skupia kilkuset członków, a w ciągu roku skupuje około 13 mln litrów mleka.
    Jak podkreśla Edward Grzędziński, prezes spółdzielni, sery takie jak gouda i podlaski czy masło ekstra produkowane są od 37 lat (czyli od powstania spółdzielni) niezmiennie według tej samej receptury i na tych samych maszynach.
    - Produkcja masła odbywa się według naszych norm zakładowych - mówi Edward Grzędziński. - Składa się ono w 100 proc. z mleka.
    Podobnie jest z serami: gouda i podlaski. One również są produkowane w sposób tradycyjny, bez dodatków żadnych tłuszczów roślinnych. Jak mówi prezes "Rospudy", podjął on decyzję o umieszczeniu trzech swoich wyrobów na ministerialnej liście produktów tradycyjnych, bo to z pewnością uczyni je bardziej wiarygodnymi dla klientów. A w przyszłości zapewne pomoże też uzyskać wyższe ceny. Na razie jednak nie można na to liczyć .
    - Najpierw trzeba unormować sprawę jakości artykułów mleczarskich i uporządkować nazewnictwo - zaznacza Edward Grzędziński. - Ostatnio głośno jest o wyrobach seropodobnych i o maśle, które zalewają nasz rynek.
    Obecnie zarówno do żółtych serów, jak i do masła, producenci często dodają tłuszcze roślinne. Zgodnie z unijnymi przepisami, taki ser nie może nazywać się serem, ale producenci zazwyczaj nie informują o tym konsumentów. Dlatego, według prezesa "Rospudy", wpisanie serów i masła na ministerialną listę produktu tradycyjnego nie pozostawi żadnych wątpliwości, co do ich wysokiej jakości.

    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama