Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy postne: Niemiecka sałatka śledziowa

Redakcja
Śledzie cenią sobie nie tylko Polacy
Śledzie cenią sobie nie tylko Polacy
Smakowita i prosta w przygotowaniu. Od "klasycznej" sałatki śledziowej różni się przede wszystkim tym, że zamiast majonezu używa się tu oliwy z oliwek.

Składniki: trzy filety śledziowe solone, dwa ziemniaki (najlepiej do sałatek), jedno kwaskowe jabłko, cebula, trzy ogórki kiszone, dwa jajka, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyźka octu winnego, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: śledzie namoczyć w wodzie lub mleku na ok. 30 minut, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki obrać ze skórki, pokroić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w kostkę. Obrać i pokroić jabłko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać oliwę, ocet. Doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce, by smaki się "przegryzły".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna