Składniki: ogórek wężowy, dwa pomidory, cebula, opakowanie fety, oliwki (czarne, choć można wykorzystać też zielone), sos winegret (oliwa z oliwek, ocet, cukier, sól, pieprz).
Wykonanie: Rozpocząć od sporządzenia sosu. Oliwę wymieszać z octem w proporcjach 3:1. Dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Chętni mogą dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, ewentualnie inne aromatyczne ziółka. Najprościej jest wszystko wlać do słoika, zakręcić i wstrząsać przez minutę.
Ogórek obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne (z nimi sałatka będzie bardziej wodnista), pokroić. Pomidory pokroić w kostkę, toż samo uczynić z fetą i cebulą. Oliwki pokroić na pół. Wszystkie składniki dokładnie, acz delikatnie wymieszać. Zalać sosem. Doprawić do smaku. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?