Składniki: dwa ziemniaki, 3-4 jajka, dwa większe pomidory, dwie małe cebule, puszka fasolki szparagowej (lub 200 g ugotowanej), puszka tuńczyka w oleju, puszka anchois, kilkanaście zielonych oliwek, sześć łyżek oliwy z oliwek, dwie łyżki octu winnego, łyżeczka musztardy delikatesowej, sól, pieprz biały do smaku.
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki. W misce układać warstwowo: fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę: ziemniaki, jajka, pomidory i cebulę. Na wierzchu wyłożyć tuńczyka (na środku miski) oraz pokrojone drodno fileciki anchois. Całość przykryć pokrojonymi oliwkami. Sporządzić sos: wymieszać oliwę z octem i musztardą, dodać sól i pieprz. Polać sosem sałatkę. Ostawić do lodówki na pół godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?