Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prowansalska sałatka z ziemniakami

(pb)
Tuńczyk wybitnie wpływa na smak prowansalskiej sałatki
Tuńczyk wybitnie wpływa na smak prowansalskiej sałatki
Jak to często w kuchni bywa: proste składniki połączone ze sobą mogą przyspożyć podniebieniu nieziemskich doznań. Tak jak w przypadku tej sałatki.

Składniki: dwa ziemniaki, 3-4 jajka, dwa większe pomidory, dwie małe cebule, puszka fasolki szparagowej (lub 200 g ugotowanej), puszka tuńczyka w oleju, puszka anchois, kilkanaście zielonych oliwek, sześć łyżek oliwy z oliwek, dwie łyżki octu winnego, łyżeczka musztardy delikatesowej, sól, pieprz biały do smaku.

Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki. W misce układać warstwowo: fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę: ziemniaki, jajka, pomidory i cebulę. Na wierzchu wyłożyć tuńczyka (na środku miski) oraz pokrojone drodno fileciki anchois. Całość przykryć pokrojonymi oliwkami. Sporządzić sos: wymieszać oliwę z octem i musztardą, dodać sól i pieprz. Polać sosem sałatkę. Ostawić do lodówki na pół godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna