Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cóż to za Wielkanoc bez chrzanu

Grzegorz Ostrowski
Archiwum
Jak przygotować chrzan na święta?

Chrzan
Czymże by było śniadanie wielkanocne bez chrzanu? Zwykłym śniadaniem, nieprawdaż? Chrzan więc musi być. Sprawa to niełatwa, bowiem cóż tu dużo gadać, chrzan ze słoika się nie liczy i basta. Ale dasz mu radę. Kilka łez być może uronisz (oczka się zabłyszczą).
Weź więc spory pęczek korzeni chrzanu, jędrnych i jak najgrubszych. Umyj je dokładnie, potem obierz. Zetrzyj szybko na tarce (jeśli jej używasz, dobrym pomysłem będzie wyjście z tą czynnością na balkon bądź przed dom) lub w malakserze. Ależ on będzie pachniał w trakcie tarcia! Potem szybko go sparz wrzątkiem (przelej wrzącą wodą na sitku). Wymieszaj z sokiem cytrynowym, przełóż do słoiczka. A potem mieszaj z buraczkami, posiekanymi jajkami, śmietaną, cukrem, żurawiną, dżemem porzeczkowym. Możesz też go dodać do barszczu, sosów do mięs. Tylu potrawom jego wonne olejki smaku przecież nadadzą. Wielkanocnego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna