Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cudo z papryki

(pb)
Papryka to podstawa peperonaty
Papryka to podstawa peperonaty
Z papryki można upichcić znakomitą potrawę, którą delektują się Włosi. Papryka to podstawa aromatycznej peperonaty.

Składniki: dwie duże cebule, 2-3 czerwone papryki, 2-3 żółte papryki, puszka pomidorów bez skórki, kilka ząbków czosnku, dwie łyżki octu winnego, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z oliwek, opcjonalnie: kiełbasa, boczek, oliwki, kapary, bazylia, tymianek.

Wykonanie: W wersji dla mięsożerców zacząć od podsmażenia boczku i kiełbasy (na sporej patelni, tak, żeby zmieściły się wszystkie składniki). W wersji dla wegetarian zacząć od zeszklenia cebuli pokrojonej w kostkę. Po chwili dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone cieniutkie paski papryki. Warzywa puszczą znakomicie pachnący sok. Przykryć i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dorzucić jeszcze tymianek i zielone oliwki. Trzeba uzbroić się jeszcze w cierpliwość na kolejne 20 minut. Peperonata powinna "dochodzić" już bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać ocet winny. Można dodać odsączone kapary (wersja rodem z Rzymu) i bazylię. Spragnieni ognia powinni zaopatrzyć się w szczyptę pieprzu kajeńskiego. Podawać na gorąco z chrupkim pieczywem i wytrawnym białym winkiem.

Znacie ciekawe przepisy? Nadeślijcie je do nas! Najciekawsze zamieścimy w naszym serwisie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna