Składniki: dwie duże cebule, 2-3 czerwone papryki, 2-3 żółte papryki, puszka pomidorów bez skórki, kilka ząbków czosnku, dwie łyżki octu winnego, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z oliwek, opcjonalnie: kiełbasa, boczek, oliwki, kapary, bazylia, tymianek.
Wykonanie: W wersji dla mięsożerców zacząć od podsmażenia boczku i kiełbasy (na sporej patelni, tak, żeby zmieściły się wszystkie składniki). W wersji dla wegetarian zacząć od zeszklenia cebuli pokrojonej w kostkę. Po chwili dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone cieniutkie paski papryki. Warzywa puszczą znakomicie pachnący sok. Przykryć i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dorzucić jeszcze tymianek i zielone oliwki. Trzeba uzbroić się jeszcze w cierpliwość na kolejne 20 minut. Peperonata powinna "dochodzić" już bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać ocet winny. Można dodać odsączone kapary (wersja rodem z Rzymu) i bazylię. Spragnieni ognia powinni zaopatrzyć się w szczyptę pieprzu kajeńskiego. Podawać na gorąco z chrupkim pieczywem i wytrawnym białym winkiem.
Znacie ciekawe przepisy? Nadeślijcie je do nas! Najciekawsze zamieścimy w naszym serwisie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?