Czarnuszka (łacińska nazwa: Nigella) jest popularna w Indiach, gdzie przyprawia się nią warzywa i potrawy z nasion strączkowych. Jest też składnikiem mieszanek przyprawowych. Wspaniale komponuje się z pieczywem.
Można ją mieszać z kolendrą, zielem angielskim, nieco zapomnianym cząbrem. Ma lekko orzechowy, nieco cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu. Niektórzy odnajdują w niej również lekki aromat oregano.
Czarnuszka to nie tylko jadalna roślinka. Niektóre jej gatunki, jak na przykład czarnuszka damasceńska (Nigella damascena) ma delikatne, błękitne kwiaty i dekoracyjne liście. Uprawiana jest więc często w ogrodach jako roślina ozdobna (i nie jest jadalna). Czarnuszka siewna, czyli ta, która nas tutaj bardziej interesuje, w wyglądzie nie jest już tak efektowna, ale ma przecież inne zalety. Jej oryginalny smak to bardzo miłe i ciekawe urozmaicenie wielu potraw.
I warto się z nią bliżej zaprzyjaźnić. Była bowiem Nigella bardzo popularna w Europie do wieku XVII, a potem, nie wiadomo dlaczego, zaprzestano jej częstego użycia w kuchni. Stosowano ją przed wiekami do wzmacniania smaku napojów. Przed dodaniem do płynu, zwijano ją w kawałek materiału i ogrzewano nad ogniem, by ujawniła swój aromat.
Szczegółowe przepisy w wydaniu papierowym Gazety Współczesnej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?