Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Groźne bakterie w kranie

(mr)
Bakterie coli wykryto w wodzie z narwiańskiego wodociągu. Mieszkańcy ośmiu wsi w okolicach Narwi, którzy dostają tę wodę, powinni zawsze ją gotować przed spożyciem!

Wodociąg w Narwi ma 28 km. Dostarcza wodę do około 1800 mieszkańców z ośmiu wsi: Narew, Chrabostówka, Makówka, Kutowa, Doratynka, Waśki, Skaryszewo, Ancuty. W ciągu jednej doby ten wodociąg produkuje około 400 msześc. wody.
Tymczasem pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Hajnówce w wodzie z narwiańskiego wodociągu wykryli nie tylko obecność bakterii coli. Okazało się też, że ma ona zawyżoną wartość żelaza i manganu.
- Władze administrujące wodociągiem w Narwi otrzymały polecenia rozszerzenia procesu uzdatniania wody o jej chlorowanie. Ma to służyć wyeliminowaniu tych bakterii. Jednakże po procesie chlorowania, zaleca się przegotować wodę przed spożyciem - poinformował Artur Wnuk, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku.
Spożycie wody z bakteriami coli w dużej ilości może być przyczyną zatruć pokarmowych. Na szczęście, u osób pijących wodę z narwiańskiego wodociągu nie stwierdzono takich przypadków. Spokojnie zaś można myć się w tej wodzie, nawet nieprzegotowanej.
Pogorszenie jakości wody w narwiańskim wodociągu to efekt prac, jakie trwają przy modernizacji stacji uzdatniania wody w Narwi.
- Woda będzie nadal monitorowana. O wszystkich zmianach jej jakości poinformujemy na bieżąco - zapewnia Artur Wnuk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna