Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kania czubajka. Zobacz, gdzie ją znaleźć

(azda)
sxc.hu
Grzyb ten znany jest pod nazwą sójka, sowa, parasolnik.

Kania jest grzybem jadalnym. Jest bardzo smaczny. Pierścienie są jednak gorzkie. Ponoć najsmaczniejsze są przyrządzone w panierce, jak kotlet.

Uwaga! Młode okazy tego grzyby bardzo łatwo jest pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Szczególnie z jego białymi odmianami.

Kanię najłatwiej znaleźć na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach i zrębach, czasem także na łąkach. Występuje w okresie od lipca do października.

Jak wygląda?
Grzyb ma kształt parasola o średnicy 10-30 cm. Ma mały garb na środku, jego skórka jest lekko popękana i łuszcząca się. Młode okazy mają brązowy kapelusz.

Jego brzegi są postrzępione i zazwyczaj białe. Blaszki grzyby są gęste, białe nie dochodzą do trzonu.

Trzon ma długość ok 20-40 cm, jest wysmukły, u dołu bulwiasty. U młodych grzybów jest brązowy. Starsze grzyby maja trzon popękany. Na nim osadzony jest ruchomy biały pierścień. Czasem na trzonie dostrzec można ciemne poprzeczne prążki. U młodych grzybów jest pełny i gąbczasty, u starszych pusty w środku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna