Kania jest grzybem jadalnym. Jest bardzo smaczny. Pierścienie są jednak gorzkie. Ponoć najsmaczniejsze są przyrządzone w panierce, jak kotlet.
Uwaga! Młode okazy tego grzyby bardzo łatwo jest pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Szczególnie z jego białymi odmianami.
Kanię najłatwiej znaleźć na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach i zrębach, czasem także na łąkach. Występuje w okresie od lipca do października.
Jak wygląda?
Grzyb ma kształt parasola o średnicy 10-30 cm. Ma mały garb na środku, jego skórka jest lekko popękana i łuszcząca się. Młode okazy mają brązowy kapelusz.
Jego brzegi są postrzępione i zazwyczaj białe. Blaszki grzyby są gęste, białe nie dochodzą do trzonu.
Trzon ma długość ok 20-40 cm, jest wysmukły, u dołu bulwiasty. U młodych grzybów jest brązowy. Starsze grzyby maja trzon popękany. Na nim osadzony jest ruchomy biały pierścień. Czasem na trzonie dostrzec można ciemne poprzeczne prążki. U młodych grzybów jest pełny i gąbczasty, u starszych pusty w środku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?