Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuskus - prosty sposób na szybkie danie

Grzegorz Ostrowski [email protected]
Są takie kraje, i wcale ich nie mało, gdzie kasza wygrywa z ziemniakami walkowerem. W Tunezji, Libii, Maroku i Algierii podstawę obiadów stanowi kuskus. Szczególnie ową drobną, pszeniczną kaszkę upodobali sobie Tunezyjczycy, którzy umieją ją przyrządzić podobno na kilkaset sposobów.

Niech więc i na naszych stołach zagości czasem kuskus, bo to produkt uniwersalny i niesamowicie łatwy oraz szybki do przyrządzenia. Tunezyjczycy gotują kuskus w specjalnie do tego przeznaczonym naczyniu - couscoussicre - to garnek składający się z dwóch części. W dolnej zwykle jest duszony gulasz. Górna część, o perforowanym dnie, to miejsce właśnie na kuskus. Wsypane do niej ziarna kaszy nabierają intensywnego smaku przyrządzanego pod nią mięsa i warzyw.
Kuskus w tradycyjny sposób jest podawany w glinianych naczyniach, polany sosem i doprawiony harissą, czyli ostrą pastą przyrządzoną z różnych odmian papryki, czosnku i kolendry, roztartych z oliwą.
Ale kuskus można przyrządzać również na słodko. Jest także wspaniałą bazą sałatek, z których najsłynniejszą jest niewątpliwie tabbuleh (oryginalnie przyrządzana co prawda z kaszki bulgur, która jest jednak bardzo podobna do kuskusu). Tabbuleh to mieszanina kaszy, ogórków i często pomidorów doprawiona miętą, zalana sosem z oliwy wymieszanej z sokiem cytrynowym. Smakuje wyśmienicie jako samodzielne danie, można ją również podawać do wszelkich dań mięsnych i rybnych zamiast ziemniaków czy chleba.
A czymże w takim razie jest ów kuskus? To po prostu grysik pszenny obtaczany w mące, czyli innymi słowy pszenna kaszka. Kuskus dostępny w naszych sklepach to błyskawiczna wersja owej kaszy - nie trzeba jej gotować. Wystarczy ją tylko zalać wrzącą wodą lub bulionem (wtedy nabierze jego smaku), przykryć i odstawić na kilka minut, by wchłonęła płyn. Płynu powinno być objętościowo dwa razy więcej niż kuskusu. Następnie wystarczy kuskus wymieszać, by jego ziarenka się porozdzielały.
Kuskus ma bardzo delikatny smak, może być więc używany jako baza do wielu dań. W wersji pikantnej kapitalnie komponuje się z wszelkimi sosami mięsnymi i warzywnymi. Kilka świeżych listków kolendry, natki pietruszki, mięty lub szczypiorku nada daniu świeżości. W wersji słodkiej niezbędnym dodatkiem do kuskusu będzie sok z pomarańczy, cytryny lub grapefruita.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna