Tahini, bo o niej dzisiaj mowa, to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest przyrządzana ze świeżych lub uprażonych nasion sezamu, które są mielone na gładką masę. Na Środkowym Wschodzie jest znana od stuleci. Jest też często stosowana w kuchni arabskiej i żydowskiej. Arabowie używają tahini do wypieków, stosując ją jako zamiennik jajek (można przyjąć, że dwie łyżeczki pasty z niewielkim dodatkiem wody odpowiadają jednemu jajku). W Grecji piecze się ciasto z tahini i z bakaliami - tahinopita, oraz dodaje się do zupy - tahinosoupa. Miesza się ją też z miodem, uzyskując smarowidło do pieczywa lub dodatek do deserów.
Tahini smakuje wybornie na pieczywie - wystarczy posmarować nią kawałek chleba lub bułki - koniecznie zrumienionych w tosterze lub piekarniku, by cieszyć się oryginalnym smakiem i aromatem. Tahini to też, czy może przede wszystkim, dodatek do sosów, sałatek, surówek oraz potraw jednogarnkowych. Najczęściej jest używana do dań pikantnych, ale zdarzają się również desery z jej dodatkiem.
Gotowa pasta sprzedawana jest w sklepach w dwóch rodzajach. Ciemniejsza jest lekko gorzkawa i uważana za produkt bardziej wartościowy od tahini jasnego. Tahini wyśmienicie komponuje się z jagnięciną, oliwkami, cytrynami. Jej smak można wzbogacić orzeszkami piniowymi.
Możesz także zrobić wyśmienite tahini w domu, bo jest to niezwykle łatwa sprawa. Jeśli użyjesz malaksera - przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż kilka minut i otrzymasz gładką masę. Jeśli zaś użyjesz moździerza - potrwa to trochę dłużej, ale pasta będzie miała bardziej "naturalną" konsystencję. Aby przygotować około szklanki pasty, upraż na patelni 10 czubatych łyżek ziaren sezamu, wsyp je na suchą, rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, ogrzewaj, aż lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć, ale uważaj, by ich nie przypalić, bo staną się niejadalne. Przesyp do miseczki, ostudź. Wsyp do malaksera i stopniowo, dodając 2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju sezamowego, zmiksuj na jednolitą masę. Gotową pastę możesz przechowywać kilkanaście dni w słoiku w lodówce.
szczegółowe przepisy w papierowym wydaniu gazety
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?