Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najpierw kołduny, później małżeństwo

(ika)
Wprawna gospodyni potrafi zrobić piękne "ząbki" na brzegu pieroga.
Wprawna gospodyni potrafi zrobić piękne "ząbki" na brzegu pieroga. nogai.blogspot.com
Niezwykła tatarska tradycja.

Kołduny tatarskie to narodowa potrawa Tatarów polskich przyrządzana w piątek lub w bajram (święto). To małe pierożki z surowym farszem mięsnym gotowane na rosole. Tradycyjne dania tej kuchni serwowane są w gospodarstwie agroturystycznym "Tatarska Jurta" w Kruszynianach.

Z ich przyrządzaniem, a następnie z jedzeniem, wiąże się cały rytuał. Tatarzy twierdzą, że gdy dziewczyna potrafi robić ząbki na pierogach, wtedy może już wychodzić za mąż.

Kołduny mogą być małe, duże, pieczone, gotowane, co najważniejsze jednak muszą być gotowane w rosole wołowym. Gotowe pierożki podaje się w osobnym talerzu, a do tego dołącza się filiżankę gorącego rosołu. Z ich spożywaniem wiąże się swoisty rytuał: kołduny je się łyżką w taki sposób, że trzeba nadgryźć końcówkę pierożka. Jeżeli jest mały, wtedy trzeba go zjeść w całości. Najważniejsze jest to, co znajduje się w środku kołduna, czyli rosołek, który wyciekł z mięsnego farszu.

Przepis

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki gotowanej osolonej wody

Na farsz:
20 dag polędwicy wołowej
20 dag udźca baraniego
20 dag baraniego łoju nerkowego
sól, cukier, pieprz, 1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki rosołu
2-3 litry rosołu wołowego

Z mąki i przegotowanej osolonej wody wyrabia się ciasto - długo około 1 godz. Gdy będzie sprężyste - wybija się je ze wszystkich stron o stolnicę, przykrywa ścierką i odkłada na godzinę. Mięsa drobno pokrojone (łój starty na tarce) doprawiane są przyprawami, cukrem i roztartym czosnkiem. Farsz wyrabia się ręką, dodając parę łyżek rosołu. Z rozwałkowanego ciasto wykrawane są krążki. Na każdym kładzie się porcję farszu i zalepia. Kołduny kładzie się na wrzący rosół i gotuje na małym ogniu przez 3 - 5 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna