Kartacze to potrawa z ziemniaków przypominająca polską pyzę w odmianie podlaskiej, na Litwie nazywane cepelinami.
Zrobiony jest z masy ziemniaczanej, a w środku znajduje się nadzienie z mielonego mięsa. Kiedyś popularne były również kartacze nadziewane kapustą, grzybami, serem, makiem, a także nadzieniem z siekanego kindziuka (tradycyjnie wyrabianej na Suwalszczyźnie surowej lub podwędzonej szynki i słoniny).
Kartacze są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych na Podlasiu. Do tego stopnia, że wpisany jest na listę produktów tradycyjnych sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Co ciekawe, co roku w Gołdapi organizowane są zawody w jedzeniu kartaczy.
Przepis
Kartacze najczęściej podawane jest na gorąco, polany tłuszczem ze skwarkami i smażona cebulką. Kiedyś również podawany w postaci zupy kartaczowej tzn. kartacza z dodatkiem wywaru z gotowania.
Przygotowanie kartaczy jest pracochłonne i wymaga wprawy. Ale trud się opłaca, bo danie takie, że palce lizać!
Składniki:
2 kg ziemniaków
3 cebule
1 ząbek czosnku
800 g mięsa (wieprzowego lub wołowego)
1 jajko
Sól, pieprz
250 g wędzonego boczku
Sposób przygotowania:
1 cebule i czosnek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, po czym wymieszać z mięsem i jajkiem. 1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce po czym odcisnąć w gazie lub pieluszce tetrowej płyn i odstawić go na jakiś czas. Resztę ziemniaków ugotować, a następnie zemleć przez maszynkę. Kiedy płyn po surowych ziemniakach się ustoi, zlać go ostrożnie, a znajdującą się na dnie białą skrobię zebrać i połączyć z ziemniakami surowymi i ugotowanymi. Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej. Ulepić z ciasta długi wałek i odkrajać kawałki w które kładziemy mielone mięso i lepimy kartacze. Wrzucamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy ok. 50 min. W tym samym czasie podsmażamy resztę cebulki i pokrojony w kostkę boczek.
Ciepłe kartacze polewamy podsmażoną cebulką pokrojoną w kostkę lub ze skwarkami.
Danie tuczące, ale jakże pyszne. Wspaniale komponuje się z surowką z kiszonej kapusty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?