Składniki: dwie łyżeczki świeżo mielonej kawy, dwie łyżeczki białego cukru (lub trzy brązowego), 250 ml wody, ewentualnie szczypta cynamonu.
Wykonanie: Turcy mawiają, że kawa bez cukru jest jak mięso bez soli. Dlatego przygotowanie kawy zaczyna się od posłodzenia wody, którą wcześniej wlewa się do specjalnego imbryczka i podgrzewa. Wtedy też można dodać szczyptę cynamonu. Gdy cukier się rozpuści, dodać kawę. Zagotować, zdjąć z ognia i zagotować raz jeszcze. Uwaga, kawa może wykipieć!
Nazwy "kawa po turecku" raczej nie stosować w Grecji. Tam ten sam napar nazywa się "kawą po grecku".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?