Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Po deserze kawa po turecku

Redakcja
Warto zaopatrzyć się w garnuszek do parzenia kawy. Na pewno będzie smaczniej
Warto zaopatrzyć się w garnuszek do parzenia kawy. Na pewno będzie smaczniej
Cały jej sekret polega na obróbce cieplnej naparu. W podrzędnych (ale nie tylko) knajpach podaje się dwie łyżki mielonej kawy zalanej wrzątkiem. A to nie tak, panowie, nie tak!

Składniki: dwie łyżeczki świeżo mielonej kawy, dwie łyżeczki białego cukru (lub trzy brązowego), 250 ml wody, ewentualnie szczypta cynamonu.

Wykonanie: Turcy mawiają, że kawa bez cukru jest jak mięso bez soli. Dlatego przygotowanie kawy zaczyna się od posłodzenia wody, którą wcześniej wlewa się do specjalnego imbryczka i podgrzewa. Wtedy też można dodać szczyptę cynamonu. Gdy cukier się rozpuści, dodać kawę. Zagotować, zdjąć z ognia i zagotować raz jeszcze. Uwaga, kawa może wykipieć!

Nazwy "kawa po turecku" raczej nie stosować w Grecji. Tam ten sam napar nazywa się "kawą po grecku".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna