Tuńczyki błękitne, tuńczyki olbrzymie, tuńczyki białe. Do nas przybywają najczęściej już w... puszkach. Świeże tuńczyki są u nas okropnie drogie i trudno dostępne. Mrożone są tańsze i można je znaleźć w dobrych sklepach - ale i tak są nadal bardzo drogie. Tuńczyka w puszce można dostać w każdym sklepie. I takimi właśnie puszkowanymi tuńczykami się dzisiaj zajmujemy, bo to produkt, z którego można błyskawicznie wyczarować coś pysznego.
Zanim jednak pójdziemy do kuchni, dowiedzmy się co nieco na temat tych bardzo poszukiwanych ryb w Stanach Zjednoczonych i Japonii - bowiem oba te kraje należą do największych odbiorców połowów tuńczyków.
Tuńczyki należą do rodziny ryb makrelowatych (Scombridae), charakteryzują się wrzecionowatym kształtem ciała, dzięki któremu zwinnie poruszają się w wodzie. Są tak szybkie, że często mówi się o nich "żywe morskie torpedy".
Najwięcej poławia się tuńczyka błękitnego lub olbrzymiego - to właśnie on może dorastać do 3 metrów długości. Najbardziej zaś cenionym gatunkiem jest tuńczyk biały, zwany też germonem lub arbakorą. Ma białe mięso o drobnej strukturze i delikatnym smaku.
Wspólną cechą wszystkich tuńczyków jest to, że ich mięso zawiera mało tłuszczu, dlatego też tuńczyki w puszce smakują lepiej w oleju niż w sosie własnym.
Wiemy już tyle, że czas iść do kuchni, otworzyć puszkę i zrobić coś dobrego, nieprawdaż?
Dokładne przepisy w papierowym wydaniu gazety
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?