W czwartek rozstrzygnięta została X edycja konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów". Wybrano w nim najlepszy regionalny
i lokalny produkt żywnościowy. I nagrody w swoich kategoriach zajęły kumpiak podlaski Łukasza Ancypo, jarzębinowe warenie Joanny Kapuścińskiej, kresowa
smorodinówka Marka Giersza i pieremiacz Dżennety Bogdanowicz. Kapituła nominowała też cztery produkty do nagrody Perła. Wśród nich znalazł się korowaj weselny Natalii Fiedorczuk (na zdjęciu). - Przyjeżdża do nas, Tatarów w Kruszynianach, coraz więcej turystów z całej Polski, a także z Włoch, Francji,
Niemiec i Czech - powiedziała Dżennetta Bogdanowicz, której pieremiacz zajął I miejsce w kategorii "Inne produkty regionalne". - Wszyscy uwielbiają nasze
regionalne smakołyki. Docieramy przez żołądek do serca. Jedną z idei konkursu jest ratowanie przed zapomnieniem perełek kuchni woj. podlaskiego. Kulinarne dziedzictwo to również jeden z walorów naszego regionu.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?