Składniki: dwa słodko-kwaśnie jabłka, słoiczek selera (lub średniej wielkości seler), 10 dkg orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, 20 dkg pieczonego kurczaka, sól, pieprz, cukier, 1/2 szklanki majonezu.
Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, polać połową soku z cytryny. Seler odcedzić, przepłukać wodą. W przypadku selera surowego należy go obrać, zblanszować i pokroić w słupki. Kurczaka pokroić w kostkę. Orzechy uprażyć i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, polać majonezem. Podawać na liściu sałaty.
Uwaga: Opcjonalnie sałatkę można przyrządzać z dodatkiem jednej pomarańczy, 1/2 szklanki madery, albo selerem naciowym zamiast korzeniowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?