Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka "Waldorf"

(pb)
Sałatka została "wynaleziona" w restauracji Waldorf-Astoria
Sałatka została "wynaleziona" w restauracji Waldorf-Astoria
Prostą sałatkę wymyślił pod koniec XIX wieku szef kuchni topowej nowojorskiej restauracji "Waldorf-Astoria". Stąd też jej nazwa. Danie przebojem weszło do kanonu kulinarnego.

Składniki: dwa słodko-kwaśnie jabłka, słoiczek selera (lub średniej wielkości seler), 10 dkg orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, 20 dkg pieczonego kurczaka, sól, pieprz, cukier, 1/2 szklanki majonezu.

Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, polać połową soku z cytryny. Seler odcedzić, przepłukać wodą. W przypadku selera surowego należy go obrać, zblanszować i pokroić w słupki. Kurczaka pokroić w kostkę. Orzechy uprażyć i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, polać majonezem. Podawać na liściu sałaty.

Uwaga: Opcjonalnie sałatkę można przyrządzać z dodatkiem jednej pomarańczy, 1/2 szklanki madery, albo selerem naciowym zamiast korzeniowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna