Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z awokado i serem pleśniowym

(pb)
Awokado - niezbędny składnik pysznej sałatki
Awokado - niezbędny składnik pysznej sałatki Fot. sxc.hu
Awokado rodem z Ameryki Łacińskiej robi karierę nad Wisłą. W naszych spożywczych można je dostać bez większego problemu. Ale uwaga, gdy traficie na twarde awokado, warto przez kilka dni potrzymać je... w gazecie. Inaczej smak sałatki będzie przypominał danie z kawałkami trocin...

Składniki: jedno awokado, 250 g pomidorków koktajlowych, 100 g sera pleśniowego typu lazur, jedna cebula, 200 czarnych oliwek, sok z połówki cytryny, pięć łyżek oliwy z oliwek, dwie łyżki octu winnego, sól do smaku.

Wykonanie: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jeżeli tego nie zrobimy, awokado poczernieje. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Ser pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać. Wlać oliwę i ocet, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna