TŁUSTY CZWARTEK 08.02.2018. Faworki i pączki. Wszystko, co chciałbyś o nich wiedzieć [PRZEPISY, KALORIE] Według kalendarza, tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dlatego, w tym dniu można sobie pozwolić na jedzenie słodkości w dowolnych ilościach, tak jak robili to nasi przodkowie.
Tłusty czwartek dawniej nazywany był mięsopustem i Combrowym Czwartkiem. Ostatnia nazwa, według legendy, pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza Combra, który był niezwykle surowy dla kobiet handlujących na rynku. Podobno zmarł on właśnie w tłusty czwartek. Wieść ta ucieszyła handlarki i na znak swojej radości, urządziły huczną zabawę.
- Pączki w wersji fit są pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu - mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy i autorka bloga www.zMizerami.pl. - Łasuchy nie są jednak zbytnimi zwolennikami tej wersji, bo to jednak tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zwykły pączek z niewielką ilością nadzienia z konfitury, posypany cukrem pudrem, ma około 250-270 kalorii. Niektóre zaś mogą mieć ich nawet 500! Dlatego żeby spalić pączka, który ma około 350 kalorii trzeba przez dwie godziny prasować - wskazuje dietetyk.
Tłusty Czwartek. Jak zrobić pyszne pączki?
PRZEPIS NA FAWORKI
Na czym smażyć faworki? Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie. Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia.
Tłusty Czwartek. Jak zrobić pyszne pączki?
Wielu zastanawia się też, w jakich cenach są pączki na co dzień. Bo w okresie Tłustego Czwartku ich cena zwykle się zmienia. Sklepy i sieci handlowe oferują również różnorakie promocje. Zwykle cena pączka oscyluje od 1 do 2 złotych. Dziś pączek nie jest jednak wszędzie taki sam.
Przepis na faworki - składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 5 dag masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka spirytusu
- 2l oleju do smażenia
Przepis na faworki - wykonanie. Jak zrobić ciasto na faworki Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką. W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania. Przepis na faworki - wycinamy i okręcamy faworki Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego. Przepis na faworki - jak smażyć? Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki.
Tłusty Czwartek 2018. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [PRZEPISY]
Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde. W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?