Tłusty czwartek 2011. Jak się robi pączki: W pudrze, w pomadzie, w pomadzie z orzechami arachidowymi, w polewie kakaowej, waniliowe, z makiem, z marmoladą różaną, adwokatki oraz domowe - te wszystkie rodzaje pączków przygotowywano dzisiaj w piekarni PSS Społem przy ul. Pogodnej. W sumie wyprodukowano ich około 130 tysięcy!
- Przyzwyczaiłam się do tego, że w dzień poprzedzający tłusty czwartek jest sporo pracy - powiedziała nam Aneta Turczewska (na zdj.). - Za to potem miło jest popatrzeć, jak wszyscy jedzą nasze pączki.
Produkcja specjału nie jest bardzo skomplikowana: najpierw pracownicy piekarni wyrabiają z ciasta niewielkie kuleczki, które na 50 minut trafiają do komory rozrostu. Potem przyszłe pączki trafiają na specjalną linię produkcyjną, w której są smażone w oleju. Potem tylko cukier puder lub pomada i pączek jest gotowy.
- Trudno wskazać, które pączki cieszą się największym powodzeniem - powiedziała nam Krystyna Borowska, kierownik piekarni przy ul. Pogodnej. - Zdecydowanie jednak coraz bardziej popularne są pączki w pudrze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?