Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tzatziki - grecki sos jogurtowy

(pb)
Tzatziki - elementarz greckiej kuchni
Tzatziki - elementarz greckiej kuchni
Skojarzenia z chłodnikiem są jak najbardziej na miejscu. Jednak tzatziki to przede wszystkim świetny dip. Między innymi do mięs.

Składniki: 400 g gęstego jogurtu naturalnego (w sprzedaży jako "typ grecki"), trzy ząbki czosnku, 1 ogórek wężowy, trzy łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki octu winnego, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Ogórek umyć, startkować razem ze skórką, dodać do jogurtu. Dodać oliwę z oliwek i ocet. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna