Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ełk. Zespół Szkół nr 6 gościł mistrzów kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka (zdjęcia)

dd
Po raz kolejny 20 marca 2018 roku ZS nr 6 w Ełku gościł mistrzów kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Pomysłodawcą i koordynatorem przedsięwzięcia jest Związek „Polskie mięso”.

Uczniowie uczestniczyli w programie informacyjno – szkoleniowym pt. „ Stawiam na drób” zapoznając się z walorami tego mięsa i jego obróbką.

Na oczach publiczności Marcin Budynek i dwójka uczniów: Patryk Wojsław i Mateusz Doroba prezentowali sposoby rozbioru kurczaka. Pokazowi towarzyszyła prelekcja zawierająca porady dietetyczne.

Dalsza część polegająca na wykonaniu określonych potraw odbyła się w kuchni właściwej, z podziałem na dwie 10 – osobowe grupy.

Potrawy przygotowane podczas warsztatów to:

- pieczone skrzydełka z kurczaka z pomarańczową glazurą

- kurczak z curry z sezamem i pak choy z ryżem

- kotleciki z indyka i kaszy bulgur

- pierś z kaczki sous vide z puree muślinowym i buraczanym

Dania wyglądały smakowicie i tak też pachniały. Dodatkowa atrakcja to lekcja u boku doświadczonych mistrzów kuchni, którzy nie szczędzili cennych porad i pochwał.

Magazyn Informacyjny 15.03.2018. Magazyn Informacyjny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna