Uczniowie uczestniczyli w programie informacyjno – szkoleniowym pt. „ Stawiam na drób” zapoznając się z walorami tego mięsa i jego obróbką.
Na oczach publiczności Marcin Budynek i dwójka uczniów: Patryk Wojsław i Mateusz Doroba prezentowali sposoby rozbioru kurczaka. Pokazowi towarzyszyła prelekcja zawierająca porady dietetyczne.
Dalsza część polegająca na wykonaniu określonych potraw odbyła się w kuchni właściwej, z podziałem na dwie 10 – osobowe grupy.
Potrawy przygotowane podczas warsztatów to:
- pieczone skrzydełka z kurczaka z pomarańczową glazurą
- kurczak z curry z sezamem i pak choy z ryżem
- kotleciki z indyka i kaszy bulgur
- pierś z kaczki sous vide z puree muślinowym i buraczanym
Dania wyglądały smakowicie i tak też pachniały. Dodatkowa atrakcja to lekcja u boku doświadczonych mistrzów kuchni, którzy nie szczędzili cennych porad i pochwał.
Magazyn Informacyjny 15.03.2018. Magazyn Informacyjny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?