Instytut rolno-spożywczy ma powstać w porozumieniu z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W województwie podlaskim byłaby to pierwsza tego typu uczelnia, oferująca kształcenie w tym kierunku.
- Tak naprawdę wypełniamy niszę. Chcemy dalej rozwijać nasz Instytut Technologii Żywności, kierując się zasadą „od pola do stołu”. Zaczynamy badania naukowe związane ze wzrostem upraw i przetwórstwem, które jest na naszej uczelni na etapie zaawansowanym - informuje Robert Char-mas, rektor uczelni.
W realizacji zamierzeń mają pomóc środki w ramach funduszy unijnych. Przedsięwzięcie znajduje się obecnie na liście rezerwowej projektów, zapisanych w kontrakcie terytorialnym.
Uczelnia na utworzenie nowego instytutu ubiega się o dofinansowanie w wysokości 40 mln złotych. Zanim projekt nowych kierunków zostanie uwzględniony musi zostać poddany ocenie przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego w Białymstoku.
Do tej pory w uczelni funkcjonuje sześć instytutów: Instytut Przedsiębiorczości, Instytut Medyczny, Instytut Informatyki i Automatyki, Instytut Wychowania Fizycznego, Instytut Technologii Żywności i Gastronomii oraz Instytut Społeczno-Humanistyczny.
Uczelnia realizuje unikatowe w regionie wyższe studia. Dzięki tym kierunkom wsparte jest działanie nowych instytutów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?