Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapusty w Białostockim Muzeum Wsi (zdjęcia, wideo)

dd, mic
Żeby zrobić dobre faworki ważne są proporcje. Trzeba dodać odpowiednią ilość żółtek, masła, mąki i oczywiście odrobinę alkoholu. Dzięki niemu faworki są chrupkie i delikatne - mówiła Janina Sokólska z zespołu folklorystycznego Knyszynianki.

Razem z Pogodną Jesienią z Moniek i Tęczą z Trzciannego uczestniczyła w Zapustach w skansenie. Była to uczta nie tylko dla żołądka. Od chaty do chaty chodzili przebierańcy.

W tradycji ludowej po świętach przesilenia zimowego następował czas karnawału. Istotą zabaw karnawałowych było przebieranie się za zwierzęta lub postacie z dalekich krain, zaświatów. Wśród zwierząt szczególnie popularne były kozy, niedźwiedzie, konie, bociany, ale również turonie czy żurawie.

Do najbardziej rozpowszechnionych postaci z odległych krain lub zaświatów należały Dziad i Baba, Cygan, Diabeł, Anioł i Śmierć. Przebierańcy odwiedzając kolejne domy domagali się poczęstunku, który później wspólnie spożywali organizując zabawę taneczną w wybranym domu lub karczmie.

W niedzielę smażono również w chatach faworki i pączki, którymi częstowano uczestników zabawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna