Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Babka ziemniaczana ułańska

Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg cebuli, ˝ kg podgarla lub boczku, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 oC. Po upływie około ˝ godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

Ciekawostki: Do mistrzowskiej babki dodano do środka wałeczki z mielonego mięsa indyczego.

Zobacz również

Szachistka z Azerbejdżanu mistrzynią Europy. Wysoka lokata Polki

Szachistka z Azerbejdżanu mistrzynią Europy. Wysoka lokata Polki

Poseł Anna Milczanowska z Radomska kandydatką do Parlamentu Europejskiego

Poseł Anna Milczanowska z Radomska kandydatką do Parlamentu Europejskiego

Polecamy

Demolował auta i publikował to w social mediach

Demolował auta i publikował to w social mediach

Hiszpan nie do zatrzymania w Madrycie. Gwar na trybunach WIDEO

Hiszpan nie do zatrzymania w Madrycie. Gwar na trybunach WIDEO

Konkurencja "Aniołków Matusińskiego" nie śpi. Holenderskie gazele w sztosie [WIDEO]

Konkurencja "Aniołków Matusińskiego" nie śpi. Holenderskie gazele w sztosie [WIDEO]