Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaki, które wzbogacą smak świątecznego stołu

(pb)
To hinduskie danie może być świetnym uzupełnieniem dla naszego chłodniku. Smakuje tym bardziej, że teraz można bez problemu nabyć świeże produkty.

Składniki: 500 g ziemniaków, dwa pęczki koperku, dwa ząbki czosnku, czarna gorczyca (można ją kupić w sklepach zielarskich), kurkuma, dwie czerwone papryczki chilli, sól, olej.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w 3-centymetrową kostkę, ugotować do miękkości (najlepiej na parze). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić łyżeczkę czarnej gorczycy, przykryć. Odczekać aż gorczyca popęka, strzelając (przypomina to trochę pop corn). Dodać posiekany czosnek, łyżeczkę kurkumy i pokrojone chilli pozbawione nasionek. Smażyć chwilę. Dodać ugotowane i odcedzone ziemniaki. Wymieszać, aby ziemniaki okleiły się przyprawami. Dodać posiekany koperek. Woda w nim zawarta wspomoże smażenie. Posolić do smaku. Po 5 minutach potrawa jest gotowa do spożycia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna